Britt-Marie var här

Featured image

Handling: En roman om förälskelse, andra chanser och att sparka på det som rullar. Britt-Marie, 63, är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och livet som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat samhälle vid en väg där allt är nedlagt utom den ölstinkande pizzerian. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är sannerligen inte början på en underbar vänskap.

Men när byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium finns det ingen återvändo.

Britt-Marie var här, av författaren till En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt, är en kärlekshistoria och en kärleksförklaring. Om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja, och om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna.

Vad jag tyckte: Precis som med Backmans andra böcker så kan den vara lite seg att komma in i från början, även om denna var lite lättare än En man som heter Ove enligt min uppfattning. Men väl inne i den så kan man inte låta bli att ryckas med av språket som han använder på ett så skickligt sätt för att skapa karaktärer och hur de uttrycker sig. Den här kändes som att den skulle få ett självklart slut på ett sätt, men tog trots det ett par oväntade vändningar. En av dessa vändningar gjorde mig lite irriterad för jag ville inte att det skulle gå så, för att inte spoila berättelsen så säger jag inte mer om den saken. Slutet var väl kanske inte heller riktigt en favorit då det lämnades öppet med en del obesvarade frågor. Ibland är öppna slut bra så man själv kan fantisera ihop vad som händer efteråt, men ibland så blir det bara irriterande kan jag tycka. Trots detta så kan jag rekommendera den.

 

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus bland annat. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s