Publicerad i Recensioner 2018

Täcknamn: Hilde

IMG_6850

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av. 

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse – Esters bästa vän. 

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge. 

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av boken innan jag läste den, då det gått nästan två månader sedan jag läste baksidan. Det jag visste var att det skulle vara om andra världskriget på något sätt och lite deckarstuk på den. I början så tyckte jag att delen med det försvunna armbandet var lite av ett sidospår och inte tillförde berättelsen något, men det fick sin förklaring i slutet. Hilde/Esters karaktär gillade jag en hel del, medan Roar och Gerhards karaktärer inte var lika mycket favoriter hos mig. Delar av boken gillade jag verkligen, men slutet gjorde mig, om jag ska vara helt ärlig, lite besviken tyvärr.

Tack så mycket för boken Bokfabriken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s