Publicerad i Recensioner 2021

Cilkas resa

Cilka Klein är sexton år när hon 1942 skickas till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Lägerchefen på Birkenau, Johann Schwarzhuber, lägger märke till henne och tvingar henne att bli hans älskarinna.

Efter befrielsen stämplas Cilka som kollaboratör av ryssarna och skickas till ett avlägset, brutalt fångläger i Sibirien – Vorkuta. I Sibirien ställs hon inför nya prövningar och även ett obehagligt välbekant intresse från vakterna. Men livet förändras när hon träffar en vänlig, kvinnlig läkare som tar henne under sina vingar och låter henne hjälpa till att vårda de sjuka i lägret.

Död och skräck är alltid närvarande i lägret, vilket får henne att upptäcka en styrka hon inte visste att hon hade. I denna hårda verklighet börjar hon trevande bygga nya vänskapsband och trots allt som hänt henne inser hon att det finns utrymme för kärlek i hennes hjärta.

Cilkas resa är mycket mer än en skildring av kamp och lidande. Det är en upplyftande berättelse om mod, beslutsamhet och förmågan att älska.

Den här boken var inte så lätt att läsa, det är en fiktiv berättelse om en verklig person. Cilka sitter först i Auschwitz-Birkenau för att när hon kommer därifrån dömas till 15 år i det sibiriska lägret Vorkuta. Cilka gör det hon kan för att försöka överleva och se till att rädda hennes vänner, men drabbas ändå så hårt själv. Den innehåller inblickar i vardagen för henne och de andra i lägren och en del av vad de utsätts för och ja det är en del saker som är tuffa att läsa om. Övergrepp, misshandel, bli inlåsta i små utrymmen, på gränsen till svält, ser andra föras till gaskammare i Auschwitz. Trots det så är den välskriven vilket får mig att fortsätta vilja läsa för att få reda på hur det kommer gå för Cilka och de andra. Cilka var även med i Tatueraren i Auschwitz, som jag rekommenderar att man läser innan denna för att få en djupare inblick i hennes berättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s