Publicerad i Listor

Man ska inte döma boken efter första meningen, men…

Vi har gjort ett inlägg förut där vi tittade på de första meningarna (1-2 meningar lite beroende på boken) i olika böcker för att se om den lockade till läsning eller inte. Nu är det dags för ytterligare ett sådant inlägg där vi väljer ut några böcker var ur våra TBR-högar. Och en hel del av dessa fick oss att vilja slänga oss över böckerna direkt!

Vi kan väl börja med världens undergång? Få den undanstökad så att vi kan gå vidare till intressantare saker.” – Den femte årstiden av N.K. Jemisin

Lena: Wow vilken start på en bok. När jag läste denna höjde jag rejält på ögonbrynen och funderade på om det är en bok som jag bör läsa under nästa år.

Pernilla: Okej, det här är definitivt en mening som väcker min nyfikenhet. Vad är det som är intressantare i berättelsen än världens undergång? Hur går världen under?

I might have to kill somebody tonight.” – On the Come Up av Angie Thomas

Lena: Först när jag läste meningen trodde jag att det skulle vara en fantasy eller thriller men när jag såg vilken bok den var tagen ur blev jag faktiskt överraskad hade inte alls väntat mig det där.

Pernilla: Okej, det här var en otippad öppningsmening för den här boken. Det är inte det intrycket jag hade fått av handlingen att den skulle börja såhär, utan det känns mer som en fantasyboks öppning.

På semestern kan man vara vem man vill.” – Sommarmöten av Emily Henry

Lena: Njae inte den starkaste inledningen kanske. Känner mest meeeh efter den.

Pernilla: Det här känns som ett konstaterande snarare än något som verkligen greppar mitt intresse. En sådär öppning får jag säga, men boken är väldigt hypad så… Men om jag bara går efter första meningen så blir jag inte så sugen på att plocka upp boken.

Marley was dead: to begin with.” – A Christmas Carol av Charles Dickens

Lena: Min första tanke var, oj det här har jag ju precis läst! Om jag ska vara ärlig var detta ingen bok i min smak men intressant början absolut.

Pernilla: Det var inte såhär jag trodde att den här berättelsen skulle börja om jag är ärlig. Just andra delen av meningen väcker lite intresse, men överlag en sådär öppningsmening.

Trots att det började närma sig midnatt satt de tre kvinnorna kvar vid poolen.” – En nästan perfekt semester av Lucy Diamond

Lena: En typisk feelgood/romance skulle jag ha gissat om jag läste den här, vilka är dem skulle vara min nästa tanke innan jag läste vidare för att ta reda på just det.

Pernilla: Blir lite nyfiken på varför de sitter vid poolen och vilka de tre kvinnorna är. Ingen wow-öppning men den väcker lite nyfikenhet ändå.

”Efter ett års slaveri i Endoviers saltgruvor var Celaena Sardothien van vid att bli eskorterad överallt i bojor och med en svärdsspets i ryggen.”Glastronen av Sarah. J. Maas

Lena: Det är precis så här man gör för att man ska fastna i en ny Fantasy serie! Nu vill man ju veta precis allt om hur, vart och varför denna karaktär är där den är och blir behandlad på detta sätt.
Pernilla: Det här är en intressant öppning på boken absolut, den får mig att vilja veta mer om hur hon har hamnat där och hur hon ska ta sig ur den situationen. Men jag måste samtidigt vara ärlig och säga att jag inte är så peppad på att läsa den här serien trots all hype.

”At home, I´m invisible. At school, I´m bizarre. But to the rest of the world, I´m a journalist.” The Gravity of Us av Phil Stamper
Lena: Haha vilken härlig öppning till en bok, visst får den en att dra på smilbanden?
Pernilla: Den här boken verkar vara full av humor och vardagsbetraktelser om man läser den meningen. En rolig öppningsmening.

”Vid den vänstra bänkraden ligger Dennis, som vanligt iklädd reklam T-shirt, stormarknadsjeans och oknutna gymnastikskor”Störst av allt av Malin Persson Giolito

Lena: Eftersom jag vet vad den här boken handlar om träffar denna första rad väldigt hårt.
Pernilla: Till skillnad från Lena så vet jag inte vad boken handlar om alls, så meningen i sig fångar inte mitt intresse lika mycket.

”The Pebble children lived underneath Chelsea Bridge.”Into the Spotlight av Carrie Hope Fletcher

Lena: Min första tanke är varför bor det barn under Chelsea Bridge och hur har dem hamnat där?
Pernilla: Den här meningen väcker min nyfikenhet och jag vill läsa vidare för att få reda på varför de bor under bron och hur de klarar sig.

”Mrs Ferrars dog natten mellan den 16 och 17 September – en torsdag.”Dolken från Tunis av Agatha Christie

Lena: En ganska så vanlig öppning till en deckare skulle ni inte säga det? Jag förstår det absolut för den drar in en i handlingen direkt men eftersom jag inte har någon koppling till personen så säger detta mig ingenting.
Pernilla: Det här känns som inledningen på en film, men gör mig samtidigt lite orolig för att det kommer att vara en massa olika fakta att hålla koll på under läsningen. För redan i första meningen får man veta flera saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s