Publicerad i Recensioner 2022

De bleknande barnen i Riddlingskogen

När Poppy kommer för att bo med sin mormor i Suds inser hon snart att den här sömniga lilla staden bär på fler hemligheter än hon kunna ana.

I vävfabriken Helligan i Suds kan de skapa vilka sorters tyger du än kan önska dig. De kan väva siden som skiftar färg som en kameleont eller satäng som krusar sig som en damm. Men hur kan det komma sig att ingen, inte ens mormor, kan berätta för Poppy vem det är som väver tygerna? Och varför håller barnens ögon långsamt på att förlora sin färg och bli gråa?

Fast besluten att lösa mysteriet med tygfabriken ger sig Poppy ut på en undersökning tillsammans med den ständigt välformulerade Erasmus Tall. Längs vägen stöter de på en rad egendomliga och fasansfulla saker, och uppdagar oavsiktligt Poppys egen koppling till den underliga gamla staden och dess spöklika besökare, som hemsöker himlen om nätterna.

Den här boken var mörkare än vad jag trodde och innehåller en del tunga ämnen. Saker som lyfts upp är till exempel alkoholism, mobbning, frånvarande föräldrar och död. Alla de ämnena kanske inte är sådana som man förväntar sig att hitta i en middlegradebok. Det är dock fint att läsa om den vänskap som sakta växer fram mellan Poppy och Erasmus samt Mitsy när de tillsammans försöker lösa mysteriet med vad som har hänt i staden. Poppys mormor har fyra regler och man får under läsningens gång veta hur de hänger ihop med mysteriet med de försvunna barnen i staden. Hennes karaktär verkar riktigt härlig, hur hon säger att det inte är några problem att Poppy bor där och hur hon bemöter andra. Men det är något med berättelsen som gör att jag bara inte fastnar för den och jag var tvungen att byta till ljudboken efter ett tag. Boken känns lite för märklig och mörk i det som händer för att helt falla mig i smaken.

Tack till Modernista som skickade hem ett överraskningsexemplar att recensera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s