Publicerad i Recensioner 2022

De bortglömda namnens bok

Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den.

Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. I största hemlighet förfalskar Eva id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. Tillsammans med den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner både Rémy och boken…

Den här läsupplevelsen lämnar mig lite smått mållös för vad jag kan skriva om den. En otrolig berättelse som rymmer så mycket. Har ni inte läst den ännu så gör det. Jag kommer att bära med mig Eva och Rémy ett tag. Det är en av mina favoritskildringar av andra världskriget, om man nu kan ha favoriter i den genren. Inte bara för berättelsen i sig utan även för hur den är skriven. Det faktum att Eva anser det vara så viktigt att bevara barnens verkliga identiteter i en väldigt svår tid, för att de en dag kanske ska kunna återförenas med sina släktingar, berör på djupet. Sen att den är baserad på en sann historia gör ju att man tar in det ännu mer. Att bokens innehåll är lika fint som bokomslaget, speciellt bokryggen, gör ju inte saken sämre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s