Publicerad i Recensioner 2022

Den sista migrationen

Franny Stone har tillbringat hela livet vid havet, driven av kärleken till fåglarna som svävar ovanför. Men när klimatförändringarna medför att alla vilda djur börjar dö ut i fruktansvärd hastighet börjar även hennes älskade fåglar att försvinna.

På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor, som migrerar längre än något annat djur, och hon bestämmer sig för att följa dem till deras slutmål på Antarktis. Hon lyckas komma ombord på Saghani, en av världens sista fiskebåtar, och tillsammans ger de sig ut på en farofylld färd över havet.

Men Franny bär på ett mörkt förflutet. Ett förflutet kantat av förluster fram till den fruktansvärda incident som tvingade henne till denna sista migration. Medan Saghani följer silvertärnorna i skyn avslöjas Frannys hemligheter bit för bit och hon inser att det hon har försökt fly ifrån under hela sitt liv slutligen har hunnit ikapp henne.

Den här boken har verkligen blivit så hyllad. Jag blev nyfiken på att läsa den när jag hörde talas om miljö- och klimataspekten i handlingen. I boken så får man följa Franny både i nutid, men det blir även en del tillbakablickar, vilket jag inte var beredd på. Hennes historia innehåller en del mörker, något som jag inte hade hört någon nämna i recensioner förut. Det förvånade mig en hel del faktiskt, för jag hade väntat mig en roman med fokus på naturen och klimatet och delvis så är det en sådan. Men den är också så mycket mer, man får ta del av Frannys trassliga förflutna, får reda på lite mer om varför hon är som hon är och vad som driver henne. Den var inte vad jag väntade mig, men jag skulle ändå säga att det var en bra läsupplevelse. Den hade dock kunnat få ha ett lite större fokus på just klimatfrågan, men det är bara min personliga åsikt. Det känns även som att den börjar väva in handlingen en del av Charlotte McConaghys andra bok När vargarna kom vilket jag gillade och jag vill även läsa den.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s