Publicerad i Recensioner 2018

Den tyska flickan

Den tyska flickan

Unga Hannah Rosenthal levde ett sorglöst liv innan allt förändrades. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän Leo Martin slutar en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans. 

Nytt hopp anländer när familjerna Rosenthal och Martin lyckas få visum till Kuba och avseglas med lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna. Men snart börjar det gå illavarslande rykten om Kuba. Från ena dagen till nästa verkar det fartyg som varit deras räddning förvandlas till deras undergång. 

Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna. 

Till att börja med kan jag säga att jag förstår verkligen hypen som har varit kring den här boken, för oj vilken berättelse. Det är två parallella berättelser som pågår i boken hela tiden, men det känns inte störande. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att den karaktär i boken som jag fastnade mest för var Hannah och hennes öde. Boken lyfter även upp andra hemska händelser, utöver andra världskriget, lite grann. I slutet av boken finns det bilder av passagerarlistorna och även några fotografier från M/S St. Louis. Efter att ha läst boken så är det svårt att inte bli berörd av det.

Gillar du Näktergalen av Kristin Hannah eller Sophies historia av Jojo Moyes, så kommer du att gilla denna, då den har några element från de berättelserna. Är du tveksam till att läsa en bok om andra världskriget, var inte det i det här fallet, för den här är värd en chans.

Tack så mycket för boken Louise Bäckelin Förlag!

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus bland annat. 

Lämna en kommentar